International Cell Culture Under Flow Meeting 2020

February 18–19, 2020 | Biomedical Center Munich (BMC), Campus Martinsried

Abstract Book

 

Date: February 18–19, 2020
Location: Biomedical Center Munich (BMC), Campus Martinsried
Organizers: Ludwig-Maximilians-University (LMU) Munich/BMC (Prof. Markus Sperandio)
ibidi GmbH, Munich (Dr. Roman Zantl)
Fee: 50 €
Contact: E-mail: [email protected] | Phone: +49 89 520 46 17-0

Focus of the Meeting Confirmed Speakers Program How to Get There Payment Information

Young Scientist Award

Submit your abstract and win the ibidi Young Scientist Award!
The award will be handed over to the winner at the end of the meeting.

Abstract Book

Cell Cultivation under Perfusion

Optional Practical Workshop

Stay for an additional 2 days and get a hands-on training for cell culture under flow using the ibidi Pump System.
Limited to 8 participants.

More Info Here

Focus of the Meeting

The first international “Cell Culture Under Flow” meeting will bring together scientists from a variety of fields (e.g., vascular research, immunology, barrier function), who cultivate cells under shear stress.

Participants will have the chance to present their most recent work. In addition, both young and experienced scientists will have the opportunity to network and discuss future objectives of this field of research. Abstracts will be selected for oral presentation and posters.

Confirmed Speakers

Program

Start: February 18, 12:00
End: February 19, 15:10

Five sessions will cover the following topics:

Abstract Book (including poster numbers) (PDF)


Meeting Schedule

February 18  

12:00   Registration and reception
12:30 10 min Welcome: Markus Sperandio (LMU Munich) / Roman Zantl (ibidi GmbH)
12:40 35 min Keynote: On-chip Leukocyte Phenotyping
Scott Simon (University of California, Davis, USA)
Chair: Markus Sperandio


Session 1
13:15–15:00


Blood Cells Under Flow

Chair: Jaap van Buul (University of Amsterdam, The Netherlands)

13:15 35 min Keynote: tba
Barbara Walzog (LMU Munich, Germany)
13:50 35 min Keynote: Simplifying the complexity of leukocyte recruitment - in vitro flow chambers complement intravital microscopy
Roland Immler (LMU Munich, Germany)
14:25 15 min A new microfluidic model that allows monitoring of complex vascular structures and cell interaction in a 3D biological matrix
Christian van Dijk (UMC Utrecht, The Netherlands)
14:40 15 min Maternal platelet interactions with fetal extravillous trophoblast cells
Jacqueline Guettler (Medical University of Graz, Austria)
 
14:55 65 min Coffee break with pastries, Poster Session I (odd numbers)


Session 2
16:00–17:55


Endothelial/Epithelial Barrier Function

Chair: Julia Mack (University of California, Los Angeles, USA)

16:00 35 min Keynote: Lymph flow maintains the endothelium barrier integrity in lymphatic collecting vessels
Amélie Sabine (University of Lausanne, Switzerland)
16:35 35 min Keynote: Impact of shear stress on endothelial function
Henning Morawietz (University of Technology Dresden, Germany)
17:40 15 min Shear stress enhances stem cell characteristics, stratification and barrier function in human corneal epithelial cells
Sophia Masterton (Trinity College Dublin, Ireland)
17:25 15 min Cell culture models to study endothelial activation under septic conditions
Tanja Eichhorn (Danube University Krems, Austria)
17:10 15 min A human blood-brain-barrier in vitro model to investigate the role of FOXF2 in cerebral small vessel disease
Judit González-Gallego (Klinikum der Universität München, Germany)
 
17:55 20 min Drinks
18:15 35 min Keynote: Bioimaging tools in experimental medicine
Steffen Dietzel (LMU Munich, Germany)
Chair: Markus Sperandio
18:50 open Wine and fingerfood


February 19

Session 3
8:30–10:25

Microvascular Mechanisms
Chair: Henning Morawietz (University of Technology Dresden, Germany)

8:30 35 min Keynote: Flow induced polarization of endothelial cells
Julia Mack (University of California, Los Angeles, USA)
9:05 35 min Keynote: Microvesicle-endothelial interactions under shear stress may provide clues for blood vessel pathophysiology
Allan Kiprianos (Imperial College London, UK)
9:40 15 min Dual chamber design for accessible, bidirectional perfusion of whole blood vessels
Julia Tarnick (University of Edinburgh, UK)
9:55 15 min Increased vascular permeability of human iPSCs-derived endothelial cells with mutation in HNF1A used as a model of maturity-onset diabetes of the young
Neli Kachamakova-Trojanowska (Jagiellonian University, Poland)
10:10 15 min Analyses of autologous endothelial colony forming cells under different shear stress applications
Xenia Kraus (Leibniz University, Hannover, Germany)
 
10:25 35 min Coffee break with cookies


Session 4

11:00–12:25


Transendothelial and Interstitial Migration

Chair: Scott Simon (University of California, Davis, USA)

11:00 35 min Keynote: How the endothelium drives leukocyte transendothelial migration
Jaap van Buul (University of Amsterdam, The Netherlands)
11:35 35 min Keynote: Leukocyte navigation in 3D microenvironments
Jörg Renkawitz (LMU Munich, Germany)
12:10 15 min Smooth muscle cell migration and polarization in response to vascular injury
Shiemaa Khogali (University of Toronto, Canada)
 
12:25 65 min Lunch with sandwiches, Poster Session II (even numbers)


Session 5

13:30–14:50


Cells Under Flow – New Technologies and Applications

Chair: Amélie Sabine (University of Lausanne, Switzerland)

13:30 35 min Cultivation and high-quality imaging of cell aggregates under flow
Jan Schwarz (ibidi GmbH, Germany)
14:05 15 min Treatment of Staphylococcus aureus biofilms under flow using ultrasound and vancomycin-targeted microbubbles
Joop J.P. Kouijzer (Erasmus MC, The Netherlands)
14:20 15 min Engineered skeletal muscle from human induced pluripotent stem cells: potential of flow-based muscle modeling to study neuromuscular diseases Masatoshi Suzuki (University of Wisconsin, Madison, WI, USA)
14:35 15 min Interrogating the biochemical status of cells under flow using Raman-laser-trapping, an innovative analytical tool for cell analysis
Hesham K. Yosef (CellTool GmbH, Tutzing, Germany)
 
14:50 20 min Closing remarks, Young Scientist Award

How to Get There

The meeting will take place at the Biomedical Center Munich (BMC), Campus Martinsried in room N 01.017, 1st floor.


Hotel Information

In Munich:

In Martinsried:

Payment Information

Once your participation has been confirmed, you will receive an invoice for the required registration fee of 50 €. This fee will cover entry to all sessions, as well as snacks during breaks.

PLEASE NOTE: Your registration is not valid or complete until this payment has been received, unless other arrangements have been made. There will be no refunds.

Copyright © 2019 ibidi GmbH. All rights reserved.

ibidi GmbH, Lochhamer Schlag 11, 82166 Gräfelfing, Germany
E: [email protected]    T: +49 89 520 46 17-0    F: +49 89 520 46 17-59

Privacy Policy     Imprint